maanantai 9. joulukuuta 2013

Miksi eläintenhoitaja...?


Miksi eläintenhoitaja? Miten päädyin lähtemään opiskelemaan eläintenhoitajaksi? Miksi kennelala, miksei klinikka? Miksi nimenomaan... Viimeinen vuosi käsillä koulusta ja siitäkin on jo puolet mennyt, oppituntejakaan ei ole vissiin enää kuin kuutisen viikkoa jäljellä. Tässä viimeisen kuukauden ajan olen pohdiskellut suuresti mitä teen sitten kun valmistun. Minnepäin haluaisin lähteä ja mitä haluaisin ruveta tekemään valmistumisen jälkeen. Isoja kysymysmerkkejä kaikki. Tällä hetkellä suuresti mietityttää se, ettei tällä alalla tunnu olevan yhtään töitä...


Miksi eläintenhoitaja? Muistan lukion toisella luokalla ollessani hurahtaneeni totaalisesti koiriin. Olinhan minä niistä tykännyt koko ikäni ja niiden kanssa ollut tekemisissä, mutta silloin vasta minulle valkeni, että haluaisin niitä enemmän opiskella ja niiden parissa tehdä töitä. Silloin päätin myös, että valkkari minulle tulee. Etsiskelin koiriin liittyviä kouluja ja bongasin sitten Kannuksen maaseutuopiston ja kennellinjan. Ja sinne sitten päätin hakea. Kaikeksi yllätykseksi pääsin kuin pääsinkin Kannukseen, vieläkään en tiedä miten ihmeessä pääsin sisälle :D muistan soittaneeni koululle kysyäkseni "pääsinkö minä oikeasti Kannukseen opiskelemaan?" Olin ollut niin tohkeissain kennellinjasta, etten ollut oikeasti tajunnut sitä, että kävisin "maatalousalan perustutkinnon", eli kouluuni kuuluisi myös raivaussahan käyttöä, traktoriajoa, navettaa jne. Pienenä yllätyksenähän se tuli, mutta loppujen lopuksi se oli kyllä positiivinen yllätys :)

Miksi kennelala, miksei klinikka? Hakiessani tänne, en ollut juurikaan edes ajatellut klinikkaeläintenhoitajaksi lähtemistä, mutta Kannuksessa toisena vuonna aloin pohtimaan sitä vaihtoehtoa, että jatkaisin tästä sitten opiskelua klinikkaeläinhoitajaksi. Karu totuus tuli kuitenkin vastaan, kun puhuttiin koulussa märkäpaiseista sun muista töhkivistä haavoista ja pateista, voin pahoin pelkästä ajatuksesta. Tänä syksynä Nanan sterkkauksen katsominen vain vahvisti sen, ettei minusta ole yksinkertaisesti hoitelemaan haavoja tai paiseita. Piikkikammosta vielä puhumattakaan.


Kennelalalta työllistyy lähinnä yrittäjiksi ihmisiä, mutta en ole ihan satavarma siitä onko se minun juttuni. Olisihan sitä mahdollista perustaa joku koirakoulu ja lähteä siitä sitten yrittäjäksi, mutta jotenkin koen että se ei ole minua varten. Tai sitten mahdollisesti päästä töihin kouluttajaksi jonnekin isommalle koirakoululle, se olisi "pienempi paha". Pidän sekä koirien, että ihmisten kouluttamisesta, mutta haluaisin pitää sen ainakin toistaiseksi harrastuksena. Ajatus siitä, että kouluttaisi viisi päivää viikossa koirakkoja, treenaisi oman koiran vielä siihen päälle, tuntuu tällä hetkellä niin rankalta, mutta toisaalta ei kuitenkaan ihan mahdottomalta. Mutta kouluttaminen ole enää hauskaa jos siitä tulee pakkopullaa, se on pidettävä mielessä. Kuitenkin uskottavalla kouluttajalla on kisannut koiransa kanssa ja saanut jopa tuloksia, meiltä tämä vielä puuttuu, mutta ehkä mekin joskus saadaan niitä tuloksia.

Ainoa yritysmuoto mikä kiinnostaisi tällä hetkellä on homekoiraohjaajan virka. Mutta siihen tarvitsisin toisen koiran, koska Nana on allerginen homeelle, joten se ei siihen hommaan sovi. Ja tässä päästään taas tähän työpaikkaprobleemaan. Jotta voisi hankkia toisen koiran, on oltava työpaikka ja ansaittava rahaa niin, että saisi säästöönkin edes jotain. Tällä hetkellä tuntuu, ettei mistään löydy mitään töitä. Sairaanhoitajille kyllä riittää töitä, mutta siihen se sitten jääkin. Oman alan töistä puhumattakaan. Eläinkauppoihin mennään suhteilla töihin nykyään, eikä meikäläisellä niitä suhteita kauheasti ole. Kymmeniä hakemuksia on nyt lähetetty ympäriinsä, toivossa on hyvä elää, että jostain edes onnistaisi.

Jatko-opiskelun vaihtoehtokin tässä tietysti olisi, mutta mitä lähteä opiskelemaan...? Opiskelu ei kauheasti sytytä, kun ei oikein tiedä mikä ala koirien lisäksi kiinnostaisi...


Lopuksi vielä vähän rallytoko-treeneistä videota, ei sekään sittenkään ihan mikään kamala laji ollutkaan :)



Kuvat on helmikuulta vuodelta 2012 :)

4 kommenttia:

  1. Laitoin eilen kommentin, mutta en ole varma tuliko se perille? No kuitenkin, kyselin Kannuksen kennellinjan koulutuksesta verrattuna muihin eläintenhoitoalan koulutuksiin, että paljonko siellä opiskellaan muita eläimiä kuin koiraa? Ja jos tiedät paljonko muissa koulutuksissa opiskellaan koiraa verrattuna muihin opiskeltaviin eläimiin kiinnostaisi sekin! Pähkäilen tässä nyt että minkä paikan laittaisin ykköseksi kevään yhteishaussa, koirat kun kaikkein tutuimpia eläimiä on mutta muutkin kiinnostaa :) Kannuksessako keskitytään eniten koirien kouluttamisasioihin ja harrastusmuotoihin, vai oonko ymmärtänyt oikein? Kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi, kun koulutuksen loppusuoralla juuri olet! Itse oon viime kevään ylioppilas, joten kiinnostaa myös tietää opiskelijoiden ikähaitaria, Kannuksessa se on ilmeisesti melko suuri? En haluaisi tuntea oloani vanhaksi kaksikymppisenä ammattikouluun hakiessa, haha :D Niin ja vahvimmat ykkösvaihtoehdot mulla on tällä hetkellä joko Kannus tai Kauhajoki, jos tiedät yhtään millaista meininki Kauhajoella on tai jonkun siellä eläintenhoitajaksi opiskelevan blogia tms niin kiinnostaisi sekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Ei ollut valitettavasti tullut edellinen kommentti perille :/ Kannuksessa pääpaino tosiaan on koirassa ja sitä opiskellaan paljon. Joskus niinkin paljon että koirat pursuu jo korvista ulos :D ensimmäisenä vuotena opiskellaan ne maatalousalan perustutkintoon kuuluvat aineet pois, kuten esimerkiksi navetta ja metsähommat, silloin koiraa ei vielä ole ihan hirveän paljon, mutta on kuitenkin jonkinverran. Toisena ja kolmantena vuotena opiskellaan sitten enää pääasiassa koiria. Vähän käydään pieneläimiä ja kissoja läpi.
      Mikäli sulla koirat on se ykkösjuttu ja haluat niiden kanssa tehdä kaikennäköistä niin siinä tapauksessa hae ehdottomasti kennellinjalle, täällä koiriin ja niiden kanssa tekemiseen panostetaan todella paljon ja tietääkseni tämä on ainoa tällainen koulu. Muualla kyllä opiskellaan myös koiraa, mutta Kannuksessa koiraa opiskellaan eniten. Koulun myötä koirista on mukautunu meikäläiselle aikalailla elämäntapa :)
      Ikää ei tarvitse pelätä, koulun alkaessa meidän luokan ikähaarukka oli 16-28 vuotta. Itsekin mietin, että mites onnistuu ylioppilaana lähteminen amikseen, mutta hyvinhän se sujui :) kauhajoen koulutuksesta tai siellä opiskelevista en valitettavasti tiedä mitään, itse en tiedä kuin Kannuksen ja Asikkalan eläintenhoitajakoulutuksista.
      Itse olen ollut hyvin tyytyväinen kouluun ja ehkä jopa hieman harmittaa että se on jo kohta ohitse, kolme vuotta kuluu erittäin nopeasti :D

      Toivottavasti osasin vastata edes jotenkin kysymyksiisi! Jos vielä tulee jotakin kysyttävää, niin kysy ihmeessä lisää, yritän vastailla sitten parhaani mukaan :)

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksista! :) mua mietityttää vielä se, että kun en varmaan voi ottaa koiraa mukaani kouluun, niin haittaako se ensimmäisenä vuotena paljonkin, jäänkö paljosta paitsi ilman omaa koiraa? Meillä on kyllä 5 koiraa, mutta kaikki ovat metsästyskoiria eli niitä tarvitaan meillä kotona. Täytyisi siis olla ihan oma koira, tai mahdollisesti jos koulusta sitten saisi projektikoiran, mutta mieluummin ottaisin sellaisen kyllä vasta sitten myöhemmin, kakkosvuonna.
      Ja sitten toinen asia, saako Kannuksesta kuinka hyvät valmiudet työskennellä myös esim. siellä navetassa, mua kun sekin kiinnostaa jonkin verran vaikkei kokemusta koko hommasta ole kuin katselun tasolta (:D), mutta olisi kiva saada mahdollisimman monipuolinen koulutus niin jos sitten töitäkin riittäisi :) entä hevoset, ollaanko niiden kanssa tekemisissä? Itse oon ratsastanut tyyliin kerran kaks elämässäni eli mikään hevosihminen en ole, mutta kiinnostus on taas tässäkin kova. :D Koirista kyllä varmasti saa eniten tietotaitoa Kannuksen koulutuksesta, ja tämä koulu muutenkin kiinnostaa mua eniten. Ja täähän on yo-pohjaisille ilmeisesti ainut kolmivuotinen koulutus, muut taitaa olla kaksivuotisia. Olettaisin siis että Kannuksessa ehkä oppii jotain enemmän kuin muualla :D kaksi vuotta kun kuulostaa niin kovin lyhyeltä ajalta opiskella ammatti!

      Poista
    3. Suoraan sanottuna kyllä jäät. Projekti heti ensimmäisenä vuonnakin on parempi kuin ei mitään. Tai tämä on minun mielipiteeni. Koska heti käytännöntunneilla ruvetaan tutustumaan eri lajeihin ja niiden kouluttamiseen sekä alkeet käydään läpi, joten olisi hyvä että olisi koira jonka kanssa niitä voisi treenata ja oppia.
      Navetasta voisi sanoa sen verran, että saa navetan alkeet. Omalla ajallakin saa mennä navettaan töihin jos haluaa ja jos se on työntekijöiden mielestä ok. Hevosiin käydään tutustumassa viikon verran Kaustisen raviopistolla, mutta muuten ei olla oikein niiden kanssa tekemisissä. Niitä kyllä käydään vähäsen läpi, mutta ei ihan hirveästi.
      Kaksi vuotta ei riitä mihinkään, ei varsinkaan Kannuksessa :D mielestäni tämä tosiaan on ainut kolmivuotinen koulutus yo-pohjaisille. Jos opiskelee hyvin ja tekee työssäoppimiset kunnolla, niin eiköhän niitä töitä löydy :)

      Poista