tiistai 1. joulukuuta 2015

Pikakatsausta syksyyn.

Viime päivityksestä onkin vierähtänyt hetki aikaa. Kesä ja syksy on oikeastaan mennyt töitä ja tutkintoa suorittaessa. Voi sanoa, että kiirettä on pitänyt. Nyt vihdoin näyttää löytyvän valoa tunnelin päästä. 

Syksy ei ole ollut kaikista mukavin. Kerttu sai synttärilahjansa kuukautta aikaisemmin, sterkkauksen ja lonkkien kontrollikuvauksen. Tiesin, ettei uutiset tule olemaan hyviä ja tieto lisää tuskaa, mutta halusin silti kuvauttaa lonkat uudelleen. Suunnattiinkin Kertun kanssa tiistai aamuna 1. syyskuuta Petvetiin. 

Vaikka kuinka halusin, niin en saanut mennä mukaan kertun operointiin, vaan hain potilaan kotiin muutama tunti myöhemmin. Ennen Kertun hakua juttelin Kerttua hoitaneen lääkärin kanssa. Leikkaus meni hyvin, mutta lonkat olivat huonot. Paha nivelrikko ja arvosteluasteikolla E/E. Masentavaa kuultavaahan se oli. Tähän saakka Kerttu ei ollut näyttänyt mitään kipua tai oireillut. Olin huomannut sen olevan hieman jäykempi ja ajattelin sen johtuvan lonkista. Kuvia kun vertaili, niin huomasi, että takajalkojen lihakset ovat huomattavasti pienemmät. 

Kerttu 1,5 vuotta

Kerttu 3 vuotta
Päätin, että Kerttu saa cartrophen pistossarjan vaikkei suuria oireita ole. Ei se yksinkertaisesti kivuton voi olla. Ja niin suuntasimmekin sitten taas Petvetiin, Elina Illukan vastaanotolle. Hän käpälöi Kertun lonkat ja väänteli jalkoja ääriasentoihin. Positiivista oli huomata, että Kertun ilme ei värähtänytkään ja Illukka sanoikin, että pelkän tunnustelun perusteella ei uskoisi että tilanne on niin paha mitä kuvista näkyy. Illukka sai aivan rauhassa vääntää jalkoja miten sattuu, eikä missään vaiheessa tullut kipureaktioita tai minkään näköisiä eleitä, että nyt tuntuu epämukavalta. Jotain positiivista. Hän sanoikin, että on mentävä sillä fiiliksellä miltä koira tuntuu, ei sillä miltä kuvat näyttää. Illukka kuitenkin suositteli cartrophen pistoksien lisäksi laserhoitoa alaselkään, koska se oli todella jumissa. Päädyimme siihen, että Kerttu sai aina catrophenin saadessaan laaseria alaselkäänsä. Sekös piristikin pientä saksalaista ja hirveitä hepuleita saatiin aina kotimatkalla. Todella paljon loppujen lopuksi oli hyötyä laaserista, kun koira pomppi hoidon jälkeen tasajalkaa ja otti pentuspurtteja vaikka kuinka yritti estää. Mutta ainakin pieni saksalainen oli onnellinen :)

2.10 Kerttu täyttikin sitten 3 vuotta <3 Kuvat tuli otettua sterkkausoperaatiota edeltävänä päivänä. Syntymäpäiväänsä Kerttu vietti melko karvattomana, koska pudotti kaiken päälikarvansa sterkkauksen jälkiseurauksena.

K: Sarianna Junnila

K: Sarianna Junnila

K: Sarianna Junnila

Pari päivää ennen Kertun sterkkausta teimme kaverini ja koirien kanssa pienen roadtripin Ylistaroon moikkaaman Kertun kasvattajaa ja sukulaisia. Oli kyllä niin mukava nähdä kasvattajaa ja muita Faunhoflaisia. Sääkin suosi sopivasti. Paikalla oli myös kolmesta pentueesta Kannukseen menneitä opasprojekteja. Kaikki samasta emästä, mutta eri isät. Faunhof Jacira "Ava", Faunhof Keesha "Kerttu" ja Faunhof Lorece "Luna". Ava on jo ollut töissä jonkin aikaa ja on menestynytkin hyvin työssään :)

Ava, Kerttu ja Luna

Nana on porskuttanut menemään aika pulskeasti. Alkusyksystä vaihdettiin kokonaan raakaruokaan ja sekös neidille on passannut oikein sopivasti. Karvaa ollaan kasvatettu myös ensi viikonloppuna olevaa messaria varten. Aloin syöttämään Nanalle noin kaksi kuukautta ajelun jälkeen Lintbells Yumega Boost -lisäravinnetta. Turkki kasvoi todella nopeasti takaisin ja huomattavasti paremman laatuisena kuin mitä se oli. Erittäin tyytyväinen olen tuohon lisäravinteeseen. Turkki on nyt todella tiivis ja melko muhkea. 

Löysin tuossa viime viikolla siivotessani viime vuoden messarin arvostelun. Mukavaa taas nähdä millaiset arvostelut tällä kertaa tulee, koira kun on muuttunut vuodessa aivan huimasti. Keväällä Rauman näyttelyssä oli sellainen fiilis, että nyt Nana on vasta kropaltaan valmis. Jännityksellä ootellaan miltä tämän vuoden messarin arvostelut näyttää :)


Nana Helsinki Voittajassa joulukuussa 2014. Kuva: Niina Anttila

Nana Rauma Showssa toukokuussa 2015. Kuva: Heidi Ojanen


2 kommenttia:

  1. Moikka! Tää on jo vanha kirjoitus, mutta pakko kommentoida... Ootko harkinnut Kertun lonkkiin PRP-hoitoa? Mulla on shelttinarttu, jolla todettiin reilu vuosi sitten paha nivelrikko toisessa lonkassa. Laserhoito autto jonkin verran, mutta sen ja kipulääkekuurin jälkeenkin koira ontu. Lonkkaan tehtiin sit kaks kertaa PRP-hoito ja nyt koira on ollut yli vuoden ontumatta, se on taas oma iloinen itsensä, eikä kipulääkkeitä oo tarvittu.:) Turussa hoitoja tehään Koira- Kissaklinikalla, siellä me käydään. Lisänä sit fysioterapia, niin pysyy koira vetreenä. Ja suosittelen myös Back on track -verkkoloimea.

    Täsä viel linkki PRP-hoidosta: http://www.koirakissaklinikka.fi/Koira-artikkelit/niveltulehduspotilaille-uusia-hoitomuotoja-irap-in-ja-prp-n-muodossa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos vinkistä! Oon kuullu joskus hoidon nimen, mutta en oo siihen sit enempää perehtynyt. Ehdottomasti mennään kokeilemaan jos siitä meille on hyötyä! Vielä ollaan toistaseks pärjätty cartrophenilla ja nivelravinteilla. Verkkoloimi meillä on käytössä aina kun vaan lämpötilat sen sallii.

      Poista